Te roladki z boczku znikają w kilka minut. Przepis, który robi furorę na każdej imprezie

Dodano:
Nadziewane roladki z boczku Źródło: Shutterstock / gowithstock
Nadziewane roladki z boczku to zachwycają smakiem i wyglądem. Zapraszam po przepis na danie, które świetnie sprawdza się jako przystawka, obiad i kolacja.

Roladki z boczku, wypełnione farszem ze szpinaku i kremowego sera, to idealna propozycja na co dzień oraz od święta. Pracy przy nich niewiele, a wszyscy proszą o dokładkę!

Jaki boczek wybrać na roladki?

Wybór boczku ma w przypadku poniższego przepisu ogromne znaczenie. Najlepiej sprawdzi się boczek surowy wędzony lub parzony, który sprzedawany jest w cienkich plastrach. Roladki można również przygotować z bardzo cienko pokrojonym boczkiem pieczonym, jednak warto zwrócić uwagę, czy wędlina nie jest mocno wypieczona – plastry muszą być elastyczne. Do podawania z nadzieniem sprawdzi się również bekon, włoski speck i pancetta (opcjonalnie szynka dojrzewająca). Na roladki nie nadaje się bardzo gruby boczek z dużym przerostem tłuszczu – gdy tłuszcz się wytopi, powstaną dziury, przez które wycieknie farsz.

Jak przygotować nadziewane roladki z boczku?

Przygotowanie nadziewanych roladek z boczku zajmuje zaledwie kilka minut. Najpierw przygotowuję aromatyczny farsz ze świeżego szpinaku, który smażę z czosnkiem na klarowanym maśle, doprawiam i łączę z serem feta. Ser feta możesz zastąpić serem mozzarella, gorgonzola, parmezanem, ricottą, a także goudą.

Układam po kilka plastrów boczku na zakładkę (zwykle 4-5 plastrów), dodaję farsz, a następnie zwijam roladki i zapiekam, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący.

Przepis: Nadziewane roladki z boczku

Słony boczek z kremowym farszem szpinakowo-fetowym i nutą czosnku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
519 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g boczku krojonego

Na farsz:

  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuSzpinak przebierz, umyj i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej masło i wrzuć szpinak. Mieszaj, aż zwiędnie i dodaj czosnek. Smaż, aż płyn z patelni odparuje. Wyłącz grzanie, dodaj pokruszony ser feta oraz dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. WykonanieNa desce do krojenia układaj po 4-5 plasterków boczku na zakładkę. Wyłóż farsz i zwiń roladki.
  3. PieczenieW naczyniu do zapiekania ułóż roladki. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia możesz delikatnie przewrócić roladki na drugą stronę.

Jak podawać nadziewane roladki z boczku?

Nadziewane roladki z boczku podaję na ciepło. Idealnie komponują się z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Smak dania można wzbogacić różnego rodzaju sosami np. ciepłym sosem czosnkowym, sosem chrzanowym, sosem śmietanowo-ziołowym oraz sosem pieczeniowym. Idealnym dodatkiem do nadziewanych roladek z boczku są również surówki i sałatki np. z pomidorków koktajlowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...